Voorgaande evenementen

Commandeursmaaltijd 2024

en aimabele Op zaterdag 1 juni vond ons stijlvolle galadiner de Commandeursmaaltijd plaats in Grand Café Hotel Karsten aan de Brink in Norg. Spreker deze avond was historicus de heer Albert Buursma, en het onderwerp van zijn rede was ‘Ontkoetsing’ of ‘From coach to car’, hoe ging het met de opkomst van de auto, wie stapten over en hoe ging het met de eerste auto’s? Hoewel dit een voor de Compagnie tot instandhouding van het Oude Gerij een uitermate provocerend onderwerp leek, was het een bijzonder onderhoudende lezing. Mede hierdoor en de voortreffelijke diner werd het een genoeglijke avond waarop de aanwezigen met veel plezier terugkijken.

Nieuwjaarsvisite 2024

Op zaterdagmiddag 13 januari 2024 vond in Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord de nieuwjaarsvisite van de Compagnie plaats met onder meer een presentatie over Nienoord Vernieuwt, het grote project van Borg en Nationaal rijtuigmuseum Nienoord waarbij het depot, de Jaap Stienstrahallen, wordt omgevormd naar een museale presentatie.

Voorafgaand aan het programma, dat om 15.00 uur begon, was er op vertoon van de uitnodigingsbrief de gelegenheid een bezoek te brengen aan de exposities in het museum, waaronder ‘Koetsen en Kastelen’ en ‘Fiep op wielen’ met werk van Fiep Westendorp.

Het programma luidde als volgt:

15.00 uur: ontvangst met koffie en thee, met traditionele Vegters nieuwjaarrolletjes met
slagroom, verwelkoming door museumdirecteur Geert Pruiksma en de nieuwjaarsrede door de Compagniesvoorzitter Berend de Boer.
15.30 uur: presentatie van Nienoord Vernieuwt, het grote project van Borg en Nationaal
rijtuigmuseum Nienoord waarbij het depot, de Jaap Stienstrahallen, wordt omgevormd naar
een museale presentatie. Projectleider Willy van der Schuit nam ons hierin mee met artist
impressies en maquettes. Ook was er gelegenheid om in het depot rond te kijken.
16.30 uur: borrel en de traditionele Nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel.
17.30 uur: einde nieuwjaarsvisite.


Na afloop was voor wie dat wilde de mogelijkheid om in de
ridderzaal van de borg Nienoord gebruik te maken van het stamppottenbuffet.

Compagniesbijeenkomst over en in de historie van de Noorderhaven en ledenvergadering op zaterdag 25 november

Een bijzondere Compagniesbijeenkomst vond plaats op zaterdag 25 november bij onze gewaardeerde leden de heren Bijma en Jeltema in hun unieke historische pand aan de Noorderhaven te Groningen. Na de stijlvolle ontvangst en de algemene ledenvergadering werden we door Rienk Bijma met woord en beeld meegenomen in de locale historie. Rienk Bijma putte daarvoor uit het indrukwekkende boek dat hij geschreven heeft over de geschiedenis van hun huis en het omringende havenkwartier. De oudste zeehaven van Groningen – de Noorderhaven – was via het Reitdiep met vele verre streken verbonden. Het aangrenzende stadsdeel, nu begrensd door Werfstraat, Grote Leliestraat, Zoutstraat en Havenstraat was eeuwenlang een bedrijvige havenbuurt. De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje in de mooie stijlvertrekken.

Zondag 10 september 2023 traditionele koetsentocht

De Koetsentocht 2023 voerde het Compagniesgezelschap door het coulissenlandschap van het Westerkwartier. Het vertrek was vanaf het borgplein van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek met de ontvangst met koffie.

Over de lanen van landgoed Nienoord richting het Leekstermeer en via Tolbert naar Niebert, met een mooie stop bij het Iwemasteenhuis. De sherrystop en lunch met traditionele catering ontbraken ook dit keer niet.

Zaterdag 8 juli viering 100ste geboortedag Jaap Stienstra

Op 12 juli was het 100ste geboortedag van oud-voorzitter en Commandeur van de Compagnie Jaap Stienstra (1923-2017). Na het mede-oprichten van onder meer de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij en ook het Nationaal Rijtuigmuseum op de Borg Nienoord was hij de bedenker en drijvende kracht achter vele culturele activiteiten en evenementen daarvan. Op zijn verjaardagen kwamen veel van zijn initiatieven samen, en menigeen bewaart hier warme herinneringen aan.

In de aanloop naar de 100ste geboortedag hebben drie organisaties die hij een warm hart toe droeg besloten om samen een dag te houden in de stijl zoals hij die zelf organiseerde. Dit zijn de Heerlijkheid Harssens, de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij en hofdansvereniging Plaisir Courtois. Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord heeft zich als locatie aangeboden, en Stichting de Koetsewagen stelde hun rijtuigen beschikbaar.

Deze dag vond plaats op zaterdag 8 juli op Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Op Nienoord werd onder meer een causerie met lichtbeelden verzorgd, waarna een beroep op behendigheid en creativiteit van de deelnemers gedaan werd met badeendjes vissen uit de kracht een werpspel en het schrijven van limericks. Vervolgens was er een koetsentocht naar Lettelbert en Midwolde met een bezoek aan de kerk met rondleiding, en daarna de vertoning van een exclusieve film over het Nationaal Rijtuigmuseum. Plaisir Courtois verzorgt daarop een feestelijk en uitnodigend dansoptreden. Een borrel vormt de introductie tot een afsluitende feestelijke maaltijd geheel in de stijl en traditie van Jaap Stienstra.

Commandeursmaaltijd in Boerderij Hermans Dijkstra

Op zaterdag 22 april 2023 in het mooie Midwolda vond het jaarlijkse galadiner van de Compagnie plaats, in deze prachtige herenboerderij in het Oldambt, die deels nog ingericht is in authentieke stijl. Zij dateert uit de periode 1858-1877 en geeft een beeld van de meest welvarende tijd uit de Oldambtster landbouw. Aan het bijzonder fraaie woonhuis is te zien dat we te maken hebben met een zeer vermogende familie die bovendien oog had voor een fraaie architectuur. Elementen uit de19e eeuw werden rond 1905 vermengd met de toen opkomende Art Nouveau.

Na de inloop en ontvangst was er een rondleiding. Tijdens het diner was er de rede door de gastspreker de heer Jan Pieter Koers. Hij is al jarenlang betrokken bij de boerderij, publiceerde erover, en ging in op de achtergronden en historie.

Nieuwjaarvisite 2023 met rondleiding door Groninger stadhuis en high tea in Feithhuis.

De nieuwjaarsvisite 2023 startte met een rondleiding door het gerestaureerde en verbouwde stadhuis van Groningen aan de Grote Markt. De hoofdbode toonde ons de diverse historische zalen, maar ook de nieuwe raadszaal en verschillende representatieve ruimtes. Daarnaast was er aandacht voor de vele kunstobjecten, en anekdotes uit het verleden.

Daarna was er de ontvangst in het Feithhuis met de nieuwjaarsrede van de voorzitter. Vervolgens werd genoten van de High Tea en afgesloten met de traditionele Nieuwjaarswens van Thomasvaer en Pieternel.

Bezoek expositie Koetsen en kastelen, ALV, en lezing over de funeraire geschiedenis van het Huis van Oranje.

Op donderdag 10 november hield de Compagnie een avondbijeenkomst in de Termatenhal in
de tuin en in de Borg van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek.

Op het programma stond na verwelkoming door directeur Geert Pruiksma en een korte introductie een bezoek aan de nieuwe expositie: Koetsen en Kastelen. Daarna was er de Algemene Leden Vergadering, welke werd gevolgd door een lezing door onze voorzitter Berend de Boer over de funeraire geschiedenis van het Huis van Oranje, verluchtigd met lichtbeelden en voorzien van saillante anekdotes. Titel: “Dan ben ik al in Delft”. De bijeenkomst werd afgesloten met een borrel.

Koetsentocht 2022

De Koetsentocht in september 2022 voerde ons langs een mooie route richting Leermens, Oosterwijtwerd en Appingedam, met onderweg traditiegetrouw stops op enkele voor velen onbekende locaties. waaronder de kerk uit de 11de eeuw van Leermens bezoeken. Een deel van de tocht werd per boot afgelegd, eindigend bij de hangende keukens van Appingedam.


Commandeursmaaltijd 2022

De Commandeursmaaltijd 2022 vond in gala feestelijk plaats op zaterdag 7 mei in ’t Regthuys te Wirdum (Groningen). Na de ontvangst met aperitief werd de tafelrede uitgesproken door mevrouw Alexandra Koning over de herdenking en viering van 350 jaar Groningens Ontzet. Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat de bisschop van Münster zijn beleg moest staken. Maar hoe was het verhaal van het Groningens Ontzet ook alweer? Wie was die Duitse bisschop Van Galen? En wat was de rol van Karel Rabenhaupt? Hoe was het leven in 1672? Zij schetste bovendien de gevolgen van het beleg voor de bevolking van Groningen en lichtte het belang van het ontzet voor de rest van Nederland toe.

Na het hoogtepunt van het traditioneel verrassende cadeau voor de spreekster volgde een zeer geanimeerde avond.

Nieuwjaarvisite zaterdag 15 januari 2022

Het bestuur van de Compagnie besloot de Nieuwjaarsvisite op 15 januari 2022 niet in de gebruikelijk vorm door te laten gaan vanwege de covidpandemie, en koos voor 2022 voor een online Nieuwjaarsvisite.

Het programma was als volgt:

  • – Ontvangst met nieuwjaarsrede van de voorzitter.
  • – Verbinding voor een online rondleiding over de nieuwe expositie door directeur Geert Pruiksma op Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord in Leek.
  • – Terugblik en Nieuwjaarswens Thomasvaer en Pieternel.

Gezellig Weerzien op zaterdag 3 juli 2021

Na de lange periode met beperkingen ten gevolge van de Covid19 pandemie vierde de Compagnie het einde hiervan met een “Gezellig Weerzien”. Dit Gezellig Weerzien stond vooral in het teken van elkaar weer kunnen ontmoeten in een verrassende en daarom voor de Compagnie passend entourage. Het voelde namelijk als een soort nieuw begin. En waar kon de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij dat niet beter doen dan in het nationaal Kinderwagenmuseum!

Dit is gesitueerd in een prachtige Oldambtster herenboerderij uit 1905. De typisch Oldamster boerderij is in 1745 gebouwd en later uitgebouwd door de familie Barlagen. De voorhuis bevat nog vele authentieke elementen. De vorige bewoners zijn in 1985 begonnen met een Kinderwagenmuseum. Deze collectie is nog aanwezig en grotendeels te bezichtigen. Verder zijn de hal, pronkkamer en jachtkamer zo authentiek mogelijk ingericht en te bezichtigen.

Het programma startte met een uitgebreide thee en koffie-ontvangst in de tuin. Daar vond ook de jaarlijkse ledenvergadering plaats met een korte agenda. Vervolgens was er (opgedeeld in verschillende groepen) een rondleiding om en in de stijlvolle boerderij, met uiteraard ook een bezoek aan het museumgedeelte. We sloten af met ruim voorziene borrel.


On-line nieuwjaarsvisite 2021 op zaterdag 16 januari 2021

Het nieuwe jaar begonnen we als Compagnie samen tijdens een vanwege de Covidpandemie niet-traditionele online Nieuwjaarsvisite op zaterdag 16 januari 2020 via Teams. Het programma was als volgt:

– Nieuwjaarsrede van de voorzitter

– Vooruitblik op 2021

– Terugblik en Nieuwjaaswens Thomasvaer en Pieternel

Ondanks het feit dat we dit als Compagnie nog nooit eerder gedaan hadden was er een behoorlijk aantal leden aanwezig, ook van wat verder af van Groningen.

Compagniesdag en Koetsentocht 2020 geannuleerd

De Compagniesdag en Koetsentocht zijn geannuleerd vanwege het Covid 19 virus.

Wegens de maatregelen van de rijksoverheid in het kader van het beperken van het Coronavirus was het bestuur van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gerij helaas genoodzaakt de Compagniesdag op zaterdag 13 juni af te gelasten.

Wij hoopten op een nader te bepalen datum alsnog de Compagniesdag te organiseren, maar dat is in 2020 niet meer mogelijk gebleken.

In de “nieuwe werkelijkheid” van de “1,5 meter afstand” samenleving was het eveneens onmogelijk een koetsentocht te organiseren. De koetsentocht van de Compagnie, gepland op zondag 6 september a.s., kwam dientengevolge eveneens te vervallen.

Commandeursmaaltijd

Op zaterdag 7 maart 2020 vond de Commandeursmaaltijd plaats op een bijzondere locatie: te midden van de jubileumexpositie van ons Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord.

Tijdens dit galadiner sprak de heer Mario Broekhuis, rijtuigexpert, en auteur van vele artikelen over rijtuigen, www.hippomobielerfgoed.nl, het gezelschap van zo’n 50 Compagniesleden toe. Zijn feestrede ging over “Het verhaal dat u juist nog niet kende’ met betrekking tot een paar collectiestukken, en verhaalde over rijtuigen, rijtuigfabrieken, en hun bezitters, van Groningen tot (ver) daarbuiten.

Nieuwjaarsvisite Compagnie

Het nieuwe jaar begonnen we als Compagnie samen tijdens de traditionele Nieuwjaarsvisite op zaterdag 11 januari 2020 in de Martinikerk

De ontvangst vond plaats in de kapel van de Martinikerk met koffie en thee en Nieuwjaarsrolletjes, waarna de opening door de voorzitter van de Compagnie. Vervolgens was er een bezoek aan het schip van de Martinikerk met een introductie door Jan Haak, beheerder van de Martinikerk. Dit werd gevolgd door een Nieuwjaarsconcert door Eeuwe Zijlstra op het beroemde Schnitgerorgel van de Martinikerk. Met 3500 pijpen en 53 registers is het orgel van de Martinikerk één van de grootste Noord Europese barokorgels. Deze speelde een zeer afwisselen repertoire waarbij letterlijk alle registers uitgetrokken werden, variërend van Toon Hermans, de Beatles en klassiekere orgelwerken. Hierna begaf het gezelschap zich naar het naast de Martinikerk gelegen “ ’t Feithhuis”, voor een High Wine. Deze vond plaats in de bovenzaal van “ ’t Feithhuis”, met uitleg over de wijnen. Aansluitend was er de traditionele samenspraak van Thomasvaer en Pieternel.

Koetsentocht 2019


Zondag 1 september vertrokken we met 4 koetsen voor een route die ons langs de oevers van het Paterswoldsemeer voerde. Via Haren kwamen we in Onnen, alwaar we gastvrij werden onthaald bij de familie van der Hende(al jarenlang lid van de Compagnie), voor de sherrystop. Het vervolg van de route bracht ons door de Onner polder dicht bij het Zuidlaardermeer. In Noordlaren bij de haven en kerk was de lunchstop. De rit vervolgde naar Haren naar de familie Panman, (ook al jaren compagniesleden) alwaar de theestop is. Op het eindpunt aangekomen namen we met de gebruikelijke borrel afscheid van de koetsiers, en besloten we deze mooie koetsendag.

Compagniesdag

We startten de dag 29 juni in het schilderachtige Smeerling, alwaar de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Compagnie tot instandhouding van het oude gerij plaatsvond. Vervolgens een lunch prachtig aan tafels in de schaduw van de grote bomen.

Na de lunch verplaatsten we ons naar Bourtange waar we een rondleiding kregen door en over de historie van deze vesting. Bijzonder was daarbij het bezoek aan de synagoge, badhuis en expositie. Traditiegetrouw werd de dag afgesloten met een borrel, dit keer op het marktplein.

Commandeursmaaltijd

Op zaterdag 23 maart 2019 vond de Commandeursmaaltijd plaats op landgoed Westerlee. De ontvangst was met een welkomstdrankje onder het toeziend oog van Oranje koningen en hun echtgenotes. Tijdens het galadiner werd de feestrede uitgesproken door jhr. mr. Tjalling A.J. van Eysinga. Aan het diner namen ruim 50 leden deel.

Nieuwjaarsvisite 2019

Deze vond plaats op zaterdagmiddag 19 januari op Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord te Leek. Daar is in het kader van het jubileum de tentoonstelling over het 60-jarig bestaan van het museum en de tentoonstelling van het Koninklijk Staldepartement over de ambassadeursontvangst. Op het programma stond na de ontvangst en verwelkoming door de voorzitter van de Compagnie een korte inleiding van de directeur van Nationaal Borg en Rijtuigmuseum de heer drs. Geert Pruiksma op de expositie “Zestig jaar Nationaal Rijtuigmuseum met een bijzondere koninklijke uitstraling”. Na bezoek aan de expositie was er een optreden van Hofdansvereniging “Plaisir Courtois” met het thema “Wien, Wien, nur du allein… “ als eerbetoon aan wijlen Commandeur Jaap Stienstra. De visite werd afgesloten met een borrel met daarin een samenspraak van Thomasvaer en Pieternel, waarin het afgelopen Compagniesjaar belicht werd.

Borg Nienoord tijdens nieuwjaarsbijeenkomst.

Zaterdag 15 december 2018: Opening ‘Een leven vol rijtuigen’, jubileumtentoonstelling van 60 jaar Museum Nienoord | Borg en Nationaal Rijtuigmuseum te Leek

Op zaterdagmiddag 15 december 2018 opende René Paas, Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, met een kanonschot op feestelijke wijze de jubileumtentoonstelling van Museum Nienoord. 

Zestig jaar geleden opende een aantal gedreven enthousiastelingen het Nationaal Rijtuigmuseum op de Groninger borg Nienoord. Koetsen, sleden en toebehoren die verloren dreigden te gaan werden hier verzameld en getoond. Zij en hun opvolgers gaven de nationale collectie internationale allure. Overheden, fondsen, bruikleengevers, stalhouders, restaurateurs, technici, culturele en educatieve diensten en vele andere betrokkenen dragen sindsdien bij aan presentaties, restauraties en vele ritten. De expositie ‘Een leven vol rijtuigen’ komt voort uit hun mooiste verhalen. Vele compagniesleden woonden de opening bij.

 

Compagniesdag 2018 op zaterdag 13 oktober

De Compagniesdag was dit jaar op zaterdag 13 oktober in de omgeving van Apeldoorn. Op het programma stonden een bezoek aan een particuliere rijtuigcollectie en een excursie met lunch, ledenvergadering en uitgebreide rondleiding in kasteel Horst in Loenen aan de IJssel.

 

Fraeylemakoetsentocht op zaterdag 1 september

Zaterdag 1 september 2018 vond de traditionele Fraeylemakoetsentocht plaats rond Slochteren. De Compagnie reed mee met drie rijtuigen tijdens deze mooie tocht met veel publieke belangstelling.

Koetsentocht ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord op zaterdag 27 mei

Vanaf het Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord een tocht die ook ter gelegenheid van de gemeentelijke herindeling in het Westerkwartier de andere gemeenten aandeed, afgesloten met een defilé voor Nienoord.

 

Commandeursmaaltijd op zaterdag 7 april

De Commandeursmaaltijd werd aangericht op de Allersmaborg te Ezinge; spreker was de heer Conijn, rentmeester van kasteel Middachten en groot kenner van rijtuigen. Hij sprak een kleine 60 aanwezigen toe over: “De equipage als middel van communicatie”.

 

Nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 20 januari 2018

De nieuwjaarsbijeenkomst van de Compagnie vond plaats op de Borg Nienoord van het nationaal Rijtuigmuseum, met een bezoek met rondleiding aan de Arrenslee-expositie in de Jaap Stienstrahallen, en daarna een High Tea. traditioneel waren ook de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter en Thomasvaer en Pieternel die het afgelopen Compagniesjaar bedichtten.

 

Koetsentocht op zondag 3 september

Zondag 3 september 2017 vond de traditionele koetsentocht van de Compagnie plaats in de omgeving van Groningen.

De tocht vertrok uit Aduard, en voerde via het Noordelijk Westerkwartier via de Meedenerweg, naar Feerwerd en vandaar naar Ezinge, alwaar bij het museum Wierdenland een traditionele “sherry”stop was met een glas sherry, port of wijn met kaascrackers. We bezochten de expositie met schilderijen van de tuinen van de kunstschilder Matthijs Röling, tevens rondgang met uitleg over de ontstaansgeschiedenis van de terpen ofwel wierden. De terp van Ezinge is onderzocht en deels afgegraven olv prof.Dr.van Giffen die halsstarrig archeoloog wordt genoemd, maar hij was bioloog en kreeg de opdracht van de R.U.Groningen, er waren destijds (1928) in Groningen geen archeologen, maar van Giffen was de eerste die licht wierp op het ontstaan van wierden.

Na het bezoek gingen we door Saaksum over het Reitdiep via Schouwerzijl naar het Schaphalsterzijl voor de lunch.

Vertrek van het Schaphalsterzijl, na de lunch langs het Winsumerdiep naar het dorp Winsum, naar in het centrum het oude café De gouden Karper, alwaar de theestop hebben, op het terras bij goed weer.

Vervolgens door Winsum naar de Garnwerderweg richting Garnwerd waar wij op het terras van het oude café Hammingh, op de dijk, nog een drankje gebruikten.

Het laatste traject van de tocht ging vanuit Garnwerd via de Oostumerweg en Oostum met het middeleeuwse Oostumse kerkje (bekend van Grunneger Dainsten) en langs het van Starkenborgkanaal terug naar Aduard , ons startpunt.

 

De Compagniesdag 2017 op zaterdag 17 juni

Tijdens de compagniesdag 2017 gingen we met een busexcursie naar één van de mooiste kastelen van Nederland: Twickel, en haar schitterende landgoed. Directe aanleiding hiervoor is de tijdelijke expositie over de net door restaurator Stolk gerestaureerde galaberline van Sophia, gravin van Wassenaer Obdam, in de Orangerie, het slotstuk van de vier exposities over galaberlines op diverse plekken in Nederland, waaronder Nienoord. Maar er was veel meer te zien.

Het programma luidde als volgt:
07.45 uur: vertrek per bus uit Haren
10.00 uur: aankomst op Twickel met ontvangst met koffie in de Orangerie en bezoek aan de thema-expositie met en over deze bij Twickel horende gala-berline.
11.30 algemene ledenvergadering in restaurant het Hoogspel, Bornsestraat 1, Ambt Delden.

Na de lunch werden we in kleine groepen rondgeleid door het kasteel, dat geen museum is, maar een ingericht huis, en slechts een klein gedeelte van het jaar te bezoeken is.

Na de rondleiding door het kasteel werden speciaal voor dit bezoek de deuren van het stallencomplex geopend en leidden de enthousiaste vrijwilligers van de stallen ons ook rond langs de collectie rijtuigen.
Tot slot was er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de tuinen, waar het landgoed tot ver in Europa om befaamd is.

De Commandeursmaaltijd 2017 op zaterdag 1 april

Op zaterdag 1 april 2017 vond om 17.00 uur de Commandeursmaaltijd plaats in het Huys van Bunne, Donderenseweg 1 te Bunne, even ten westen van Eelde. Tijdens dit galadiner wordt de tafelrede uitgesproken door paardenfotograaf Jacob Melissen.

 

De Nieuwjaarsvisite op 21 januari 2017

We begonnen samen het nieuwe jaar met de nieuwjaarsvisite op zaterdag 21 januari 2017 om 15.30 uur in de het muziekinstrumentenmuseum Vosbergen op het gelijknamige landgoed in Eelde (Vosbergerlaan 35, www.museumvosbergen.nl). De Compagnie werd daar ontvangen door de heer en mevrouw Verel. Na de ontvangst was er een rondleiding en borrel. Ook stonden het optreden van Thomasvaer en Pieternel en de nieuwjaarstoespraak van onze voorzitter op het programma. De bijeenkomst werd afgesloten met een koud buffet.

 

Lustrumexcursie naar de hengstenparade in Warendorf

Zondag 25 september 2016: lustrumexcursie per bus naar de hengstenparade van het Nordrhein-Westfälische Landgestüt Warendorf in Duitsland.

Hengstparade_2016

Fraeylema Koetsentocht

3 september 2016

Een koetsentocht in de omgeving van Slochteren, met deelname van een delegatie van de Compagnie met de Commandeurskoets.

De Compagniesdag 2016 met lustrumkoetsentocht

De Compagniesdag 2016 werd gehouden op zaterdag 21 mei met een KOETSENTOCHT en een bezoek aan de gerestaureerde boerderij Pabemaheerd te Zuidhorn.

Aldaar was een bezichtiging van de boerderij en bezoek aan de tuin; tevens werd hier onze jaarvergadering gehouden.

Daarna vervolgde de tocht door het Westerkwartier, in de omgeving van Zuidhorn.

Commandeursmaaltijd 2016

zaterdag 2 april 2016 15.30 uur

Locatie: Borg Nienoord van het Nationaal Rijtuigmuseum, onderdeel van Museum Nienoord te Leek.

Programma: bezoek aan de exposities en koetsen, feestelijke onthulling naamgeving Jaap Stienstrahallen aan depot Nationaal Rijtuigmuseum, en borrel en aanluitend galadiner met feestrede uitgesproken door de nieuwe museumdirecteur Geert Pruiksma.

Nieuwjaarsreceptie 2016

Zaterdag 9 januari 2016

Bezoek aan museum de Zilverkamer in Appingedam, met ontvangts, rondleiding, borrel, Thomasvaer en Pieternel en afsluitend stampottenbuffet.

Fraeylema-Koetsentocht Slochteren

5 september

Een koetsentocht in de omgeving van Slochteren, waar uw bestuur aan meedeed met de Postkoets.

De jaarlijkse Koetsentocht 2015

zondag 30 augustus

met als route richting NOORDLAREN en MIDLAREN.

Expositie Otto Eerelman

t/m 2 augustus

museum Nienoord, Borg en Rijtuigmuseum te Leek

Plm 50 schilderijen van Otto Eerelman, de Groninger society- en paardenschilder. Een bezoek aan deze expositie kan uw bestuur u van harte aanbevelen.

Compagniesdag 2015

13 juni 2015

Locatie: Stalhouderij Pot in Wittelte (Dr)

Na de huishoudelijke jaarvergadering ’s morgens een koetsenrit in de omgeving van Wittelte, Doldersum en Vledder, met een lunchstop, een bezoek aan het museum voor valse kunst en een sherrystop.

Commandeursmaaltijd 2015

21 maart 2015
Locatie: de Cuisenerie van Haavezathe Mensinge te Roden.
Tafelredenaar is de stalmeester van de koning : de heer Wassenaar.
 
 

Nieuwjaarsvisite 2015

10 januari 2015

Een high tea in de Boerderij bij de Freylemaborg te Slochteren was een succes. We genoten weer van het optreden van Thomasvaer en Pieternel .

Fraeylemakoetsentocht

5 september 2014
Het Compagniesbestuur was uitgenodigd om met de Commandeurskoets mee te rijden in Slochteren. Een optocht ook in het teken van 200 jaar koninkrijk. Een indrukwekkende tocht, met veel koetsen en veel publiek langs de weg.
 
 

Koetsentocht

07 september 2014

De koetsentocht 2014 is vanuit Den Horn door het Westerkwartier naar de Coendersborgh te Nuis. In de museumboerderij “Het Rieuw” was de lunchstop, met een bezoek aan de expositie van oud landbouwgerij.

Compagniesdag met Algemene Leden vergadering

14 juni 2014

Locatie: Vaassen en Apeldoorn

De ledenvergadering 2014 werd gehouden in het koetshuis van kasteel Cannenburgh te Vaassen.

In Apeldoorn volgde het bijwonen van het nationale defilé ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Commandeursmaaltijd

29 maart 2014

Locatie: Schathuis Verhildersum in Leens

Met rondleiding door de borg, en als spreker tijdens het diner de heer Frima, nazaat van de laatst bewoners.

 
 

Nieuwjaarsvisite 2014

18 januari 2014

Locatie: Borg Nienoord te Leek

M.m.v. het gelegenheidskoor o.l.v. Marthe Westers. Het koor verzorgde een Weens programma. Ook blikten Thomasvaer en Pieternel op een luchtige wijze terug op het jaar 2013.